Солідарність проти корупції: захист викривачів у контексті трудових прав

news image

Про “слона у кімнаті” – проблему корупції та її викриття – говорили на міжнародній конференції, організованій Центром Солідарності в Україні у партнерстві з ГО “Трудові ініціативи”, Transparency International Ukraine та Офісом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. У конференції взяли участь лідерки та лідери профспілок, представники міжнародних організацій, міжнародні партнери і журналісти із Киргизстану, Грузії, Боснії та Герцеговини, Сербії, Молдови, а також керівники регіональних програм Центру Солідарності. Метою конференції було обговорення досвіду протидії корупції та захисту викривачів у сфері праці. ГО “Трудові ініціативи” і Transparency International Ukraine спільно презентували розроблений адвокаційно-довідковий продукт – пілотну версію посібника викривачам в Україні та його електронну версію vykryvachi.trudovi.org.

“Бачити, чути факти корупції і не мовчати про них” – такий основний заклик до всіх потенційних викривачів корупції, адже лише поступовим вихованням нульової толерантності до корупції в українському суспільстві буде можливим досягти помітних результатів у боротьбі з корупцією.

Боротися з корупцією закликають й профспілкові активісти. Завдяки їх постійній взаємодії з роботодавцями, саме профспілки мають змогу простежити корупційні схеми і їм запобігти. Наприклад, члени та членкині Об’єднання незалежних профспілок авіапрацівників уже набули досвіду в боротьбі з корупцією – вони викрили корупційні схеми в авіаційній галузі. Працівники авіапідприємств підняли на поверхню цілий пласт корупційних злочинів на мільйони гривень та провели перший в історії України легальний страйк на авіаційному підприємстві. Профспілківці зазначили, що корумповані роботодавці стежать за тим, щоб викривачі мовчали і нехтують правами працівників.

Саме про права людини та усвідомлення неприйнятності корупції як явища у суспільстві говорила Валерія Лутковська, Уповноважена Верховної Ради України з прав людини: “Питання боротьби з корупцією – не суто моє питання. Але тим не менше я тут. Права людини не можуть бути реалізовані, якщо корупція панує в суспільстві.” Вона також зазначила важливість права доступу до публічної інформації та прийняття закону щодо захисту викривачів.

Але одного лише закону недостатньо для ефективної протидії корупції. Більше того, корупція часто узаконена тими ж можновладяцями, іноді під впливом значних гравців у приватному секторі, як підказує міжнародний досвід. Ішлося й про те, що антикорупційні установи подекуди не є дієвими. Тому не варто покладатись на один лише закон. Необхідний новий метод побудови антикорупційної спільноти, у якій працюватимуть і юристи, і працівники інших сфер, як громадські, так і урядові організації, представники медіа, активісти, пересічні громадяни. Парадокс у тому, що корупція обмежує можливості участі в суспільному житті і громадській діяльності, але саме активна участь кожного здатна змінити ситуацію і подолати рівень корупції в українському суспільстві.

Рівень корупції у Грузії, скажімо, значно зменшився завдяки залученню громадянського суспільства у формуванні антикорупційної політики – було створено план дій та нові механізми моніторингу. У Киргизстані профспілки допомагають працівникам організовуватися і виводити економіку країни з тіні, щоб зарплати виплачували не у конвертах і була змога проводити колективні переговори з роботодавцями. Подібну практику застосовують і профспілки Молдови – до того ж, їх членів залучають до антикорупційних комісій, які складаються з представників податкової служби, поліції та інспекції праці. Міжнародні колеги із Сербії стрверджують, що профспілкові адвокати, які безкоштовно консультують працівників, також допомагають викривачам більш впевнено підготуватися до фіксації фактів корупції. А у Боснії та Герцеговині закон про захист викривачів прийняли лише два місяці тому, отже, досвід у цій країні ще напрацьовується.

Загалом, міжнародні профспілкові лідери повідомляють про ті ж проблеми, з якими стикаються українські профспілківці – часто у суспільстві панують стереотипи або непорозуміння щодо ролі профспілок у просуванні права на об’єднання. Але профспілки є одним із учасників громадянського суспільства і є потужним союзником у спільній боротьбі з корупцією.

Про важливість довіри між антикорупційними активістами, медіа, викривачами, профспілківцями та небайдужими громадянами говорили і під час презентації Відкритого Офісу Національного Антикорупційного Бюро України (НАБУ). Дійсно, для подолання корупції потрібні солідарність, віра у результат, воля до змін та знання своїх прав і обов’язків. І кожна людина може стати агентом змін у суспільстві.

Ключові тези конференції акцентували на важливості побудови ефективної антикорупційної коаліції. “Солідарність проти корупції” – це ресурс, який об’єднує всіх небайдужих до проблеми.

Надалі передбачається розширення цієї спільноти, надання систематичної допомоги викривачам та поширення посібника через партнерські організації. Як би високо не стояли корупціонери на щаблях політичної чи економічної влади, спільні дії викривачів проігнорувати неможливо. Сила антикорупційних активістів – у єдності. ГО “Трудові ініціативи” стоїть на варті прозорих суспільних процесів і робитиме все можливе, щоб підтримати викривачів задля розбудови ефективного громадянського суспільства в Україні.