Українські НУО за рівність і недискримінацію у праці

news image

30 травня 2017 року відбувся круглий стіл щодо забезпечення рівноправності у сфері праці, й потреби спільних дій задля удосконалення трудового законодавства. Метою заходу стало створення платформи «За рівність і недискримінацію у праці» та підписання відповідного Меморандуму. Серед ініціаторів платформи п’ять організацій: Бюро соціальних та політичних розробок, ГО Трудові ініціативи, Київський інститут гендерних досліджень, Конфедерація вільних профспілок, Науково-дослідний інститут праці та зайнятості населення Міністерства соціальної політики та НАН України.

Відкриваючи захід, Олена Михальченко, юрист ГО “Трудові ініціативи”, зазначила, що створення платформи є надзвичайно важливою подією, оскільки в трудове та антидискримінаційне законодавство України часто вносяться лише точкові зміни, які, на жаль, не гарантують рівного доступу до справедливо оплачуваної праці, фахових навичок, соціальної допомоги для жінок та чоловіків. Тому представники громадянського суспільства вирішили об’єднатися та цілеспрямовано й узгоджено працювати задля забезпечення рівних прав на ринку праці та сфері зайнятості.

Ростислав Дзундза, голова правління Бюро соціальних та політичних розробок, зауважив, що співпраця організацій-підписантів меморандуму почалася ще в рамках цьогорічного подання коаліційного повідомлення до Універсального періодичного огляду про ситуацію та стан дотримання трудових прав жінок в Україні. Поданий звіт має величезне значення, оскільки чітко вказує на системні порушення прав жінок. Крім того, активну підтримку громадським організаціям надають експерти проекту «Громадська синергія» щодо посилення участі громадськості в євроінтеграційних реформах в Україні.

Марфа Скорик, директорка Київського інституту гендерних досліджень, наголосила на важливості спільних дій, зважаючи на масштабність порушень у сфері праці та той факт, що ще з 2010 року, коли в Україні була проведена адміністративна реформа, держава фактично втратила керівництво за процесами на ринку праці. Тому завданням платформи є залучення до співпраці якомога більше громадських організацій, представників профспілок для змін ситуації в цій сфері на краще.

Наталя Левицька, заступниця голови Конфедерації вільних профспілок України зауважила, що питання гендерної рівності піднімалося серед профспілкових активістів давно, оскільки на практиці нерівність на ринку праці є дуже суттєвою: жінки отримують меншу заробітну плату, не можуть отримати доступ до вищих керівних посад та ін. Михайло Волинець, голова Конфедерації вільних профспілок України звернув увагу щодо ризиків прийняття нового Трудового кодексу для прав жінок.

Леонід Ільчук, заступник директора Науково-дослідного інституту праці та зайнятості населення Міністерства соціальної політики та НАН України, навів статистичні дані щодо гендерної рівності в сфері зайнятості та ринку праці.

На завершення заходу організації урочисто підписали меморандум співпраці та закликали інших представників громадянського суспільства активно долучатися до платформи «За рівність і недискримінацію у праці».