Відпустки для татусів: від А до Я

cat image

9 травня набув чинності закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька у догляді за дитиною” № 1401-IX.

У зв’язку із численними питаннями про нові види відпусток надаємо наступне роз’яснення:

1. Що змінилося для татусів новонароджених дітей?

Чоловік, дружина якого народила дитину або батько дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини отримали право на одноразову оплачувану відпустку при народженні дитини. Раніше була можливість отримання неоплачуваної відпустки для батька дитини («за свій рахунок»).

2. Коли можна скористатися цим правом?

Відпустка при народженні дитини надається не пізніше трьох місяців з дня народження дитини.

3. Яка тривалість такої відпустки?

До 14 календарних днів (без урахування святкових і неробочих днів). Тривалість відпустки при народженні дитини визначається працівником у заяві про її надання.

На думку юристів ГО «Трудові ініціативи», роботодавець вважатиметься таким, що виконав свій обов’язок по наданню відпустки, навіть якщо відпустка становить навіть 3 дні.

4. Чи може інші родичі отримати таку відпустку?

Так. Така відпустка може надаватися бабусі або дідусю, або іншому повнолітньому родичу дитини, які фактично здійснюють догляд за дитиною, мати чи батько якої є одинокою матір’ю (одиноким батьком).

5. Чи може відпустка надаватися одночасно батьку дитини та бабусі/дідусю?

Ні. Відпустка при народженні дитини надається лише одній із категорій, зазначених у статті 773 Кодексу законів про працю.

6. Які документи необхідні для отримання такої відпустки?

Не пізніше трьох місяців з дня народження дитини працівнику необхідно звернутися із письмовою заявою до роботодавця, в якій вказати бажану тривалість відпустки. Також особа, яка отримала відпустку при народженні дитини, зобов’язана надати роботодавцю копії документа, необхідного для державної реєстрації народження дитини, або свідоцтва про народження дитини протягом 30 календарних днів з дня виходу в таку відпустку.

7. Чи можна вже зараз отримати таку відпустку?

Поки що ні. Зміни до законодавства набули чинності 9 травня 2021. Проте встановлено, що порядок надання відпустки при народженні дитини встановлюється Кабінетом Міністрів України. Кабмін протягом одного місяця повинен привести у відповідність чинні та прийняти нові нормативно-правові акти, необхідні для реалізації Закону. Тому нова відпустка при народженні дитини надаватиметься лише тоді, коли уряд затвердить відповідний Порядок.

8. Чи враховуються ці 14 календарних днів до щорічної відпустки?

Ні. Відпустка при народженні дитини є додатковою відпусткою

9. Чи може тепер батько дитини отримати відпустку по догляду за дитиною до трьох років?

Законом визначено відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку як рівне право кожного із батьків.

«За бажанням матері або батька дитини одному з них надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з виплатою за ці періоди допомоги відповідно до законодавства».

10. Які ще зміни в частині надання відпусток?

Відтепер не лише жінка, але й чоловік, одинокий батько отримали право на отримання додаткової щорічної оплачуваної відпустки тривалістю 10 календарних днів.

«Одному з батьків, який має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або які усиновили дитину, матері (батьку) особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, одинокій матері, батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (стаття 73 цього Кодексу).

За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів».

вас може зацікавити

cat

10 причин створити профспілку (або вступити до існуючої)

Ми проводимо більшу частину свого свідомого життя на роботі, віддаємо розумові, емоційні та фізичні ресурси для того, щоб зробити світ навколо нас трішечки кращим. Що ми отримуємо натомість? ‘Лідери думок’ із корпоративного сектору дедалі більше намагаються переконати нас, що результат – це вже значна винагорода, але ж нею неможливо заплатити за оренду квартири чи прогодувати родину. […]

cat

Як реалізувати права жінок, місячні яких особливо болючі?

Згідно зі статистикою Міжнародної Організації Праці, жінки становлять 48.3% робочої сили, і майже кожна п’ята відчуває болісні спазми в перші дні місячних. При цьому, існує стигма щодо теми місячних, а дієві законодавчі ініціативи, які б врахували потреби жінок у період місячних на робочому місці – відсутні. Так, у правозахисній сфері існує консенсус, що не годиться […]